Normal_euro_geld_betalen_consument

Steeds meer mensen kiezen voor een hoger eigen risico bij het afsluiten van een zorgverzekering. Bijna een kwart heeft dit jaar liever een lager maandbedrag dan een hogere vergoeding. Vorig jaar was dat nog 21 procent en in 2011 koos slechts twaalf procent voor een lager maandbedrag. Dat blijkt uit een onderzoek van Zorgkiezer.nl, zo meldt de NOS.

Van de mensen die hun eigen risico verhogen, kiest bijna driekwart (74 procent) voor het maximale eigen risico van 860 euro. Dat was vorig jaar 64 procent. 'Gemiddeld bespaart een verzekerde zo'n 230 euro per jaar, maar dat kan oplopen tot 300 euro. En men is gemiddeld maar 200 euro per jaar aan kosten kwijt', zegt Peter Ruys, directeur van Zorgkiezer. 'Als je jong en gezond bent, ben je een dief van je eigen portemonnee als je het niet doet.'

Van de overstappers kiest 24 procent alleen voor een basisverzekering. Door 33 procent wordt een aanvullende verzekering afgesloten voor fysiotherapie en tandarts.

De vergelijkingssite Independer analyseerde de dekkingswensen van bijna 650.000 bezoekers. Hieruit komt naar voren dat door consumenten na fysiotherapie en tandarts het meest wordt gezocht naar een vergoeding voor steunzolen. Ook ADHD-medicijnen, chiropractie, podotherapie en vaccinaties scoren hoog, evenals gehoorapparaten, ivf-behandelingen en alternatieve geneeswijzen zoals acupunctuur en homeopathie.

© Nationale Zorggids