Logo_logo_achmea__nieuw_

(Novum) - Vijf dochterbedrijven van verzekeraar Achmea moeten een gezamenlijke boete van 3,6 miljoen euro betalen vanwege hun slordige administratie. De vijf zorgverzekeraars hebben voor een half miljard euro aan uitgaven niet goed onderbouwd waaraan het is besteed. Dat besluit maakt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) woensdag bekend, zo meldt de Volkskrant.

De fouten in de verantwoording vonden plaats in 2011. Achmea kreeg destijds al een berisping van de zorgwaakhond, maar trok zich daarvan te weinig aan. "Het is slordig en stom van ons dat we de problemen niet sneller hebben opgelost", zo stelt een woordvoerder van de verzekeraar in de krant.

De missers in de administratie zijn volgens de zegsvrouw het gevolg van 'onzorgvuldig menselijk handelen'. Van kwade opzet is geen sprake, zo stellen de woordvoerders van de NZa en Achmea. Ook is Achmea er financieel niet op vooruit gegaan door de uitgaven slordig te verantwoorden, zo stellen de twee.

Achmea is de grootste verzekeraar van Nederland, met een flink aantal dochterbedrijven. De vijf die nu zijn beboet, delen hun administratie in grote lijnen. De half miljard aan uitgaven vallen overigens in het niet bij de totale uitgaven van de vijf, die jaarlijks vijftig miljard euro besteden, zo meldt de Volkskrant.