Normal_transparantie

Het aantal klachten dat bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) binnenkomt over zorgverzekeraars is in het jaar 2013 fors toegenomen. Dat blijkt uit de Marktscan Zorgverzekeringsmarkt die door de NZa is gepubliceerd, zo meldt Skipr.

De NZa ontving in 2013 in totaal 311 klachten en opmerkingen over zorgverzekeraars, terwijl er in 2012 slechts 182 meldingen werden gedaan. Volgens de NZa gaat een aanzienlijk deel van de meldingen over een gebrek aan helderheid. Uit de klachten blijkt dat verzekerden niet altijd even goed worden geïnformeerd over de te betalen zorgpremie. Ook blijkt de hoogte van de vergoedingen in relatie tot de eigen bijdrage niet transparant.

Actuele informatie over welke zorgaanbieders zijn gecontracteerd en voor welke medicijnen een preferentiebeleid bestaat blijkt nogal eens te ontbreken. Ook zijn verzekeraars niet altijd duidelijk over de compensatieregeling eigen risico. Formeel gezien maken zorgverzekeraars zich niet schuldig aan het schenden van de acceptatieplicht, maar wel blijken zij soms drempels op te werpen waarmee verzekerden naar bepaalde polissen worden geleid. In één geval trof de NZa een polis die nog wel op de markt was voor bestaande verzekerden, maar niet was opengesteld voor nieuwe verzekerden. Inmiddels is dit hersteld door de betreffende zorgverzekeraar.

© Nationale Zorggids