Normal_apotheek_apotheker__2_

Apothekers mogen niet het slachtoffer worden van de afspraken die met huisartsen zijn gemaakt over bureaucratie. Dat vindt branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Met de artsen is namelijk afgesproken om de hoeveelheid papierwerk te verminderen, maar dat zou voor apothekers wel eens nadelig kunnen uitpakken, meldt de NOS. 

De daling van de administratieve lasten is de uitkomst van 'Het Roer Moet Om', waarin huisartsen klaagden over de hoeveelheid formulieren die ze moesten invullen. Ze zouden daaraan veel tijd kwijt zijn en die tijd zouden ze liever besteden aan patiënten.

Apothekers vrezen dat zorgverzekeraars na 1 januari geen declaraties meer accepteren als de huisarts daar geen ondertekend formulier aan heeft toegevoegd. Volgens de regels in 2015 moet een dergelijk formulier zijn toegevoegd, anders krijgt de apotheker de kosten niet vergoed.

"Dat is natuurlijk niet de bedoeling", zegt directeur Lensink van ZN. "Het zou heel onredelijk zijn als zorgverzekeraars facturen van de apotheek niet in behandeling nemen omdat er een formulier ontbreekt, terwijl we datzelfde formulier in overleg met de huisartsen hebben afgeschaft." 

ZN heeft de zorgverzekeraars opgeroepen om coulant met de nieuwe regel om te gaan. 

© Nationale Zorggids