Normal_opa_wachten_ouderen_bejaarden

Met een nieuw buurtziekenhuis wil het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam de zorg voor kwetsbare ouderen verbeteren. Ouderen verblijven steeds vaker noodgedwongen in het ziekenhuis, want door de bezuinigingen op verpleeghuizen en de wijkverpleging kunnen ze nergens anders terecht. In het buurtziekenhuis onderzoekt het AMC hoe ouderen beter opgevangen kunnen worden. Dat meldt Skipr.

De geriater, eerste hulp, specialist ouderengeneeskunde en de huisarts gaan samenwerken in het buurtziekenhuis dat vanaf maart start. Het ziekenhuis biedt een oplossing voor het gat dat tussen ziekenhuis en huis is ontstaan. Met de recente bezuinigingen is het de bedoeling dat patiënten de zorg thuis ontvangen, maar de middelen ervoor zijn onvoldoende toereikend. Zo weten huisartsen bijvoorbeeld niet waar zij ouderen met ontregelde diabetes of uitdroging naar kunnen doorverwijzen. Met als gevolg dat er steeds meer ouderen op de spoedeisende hulp (SEH) belanden. Bij het AMC is dit aantal met 20 procent toegenomen. “Deze ouderen verblijven vervolgens lang in het ziekenhuis, terwijl dit voor hen niet de geschikte plek is. Vaak leidt ziekenhuisopname bij deze patiënten tot meer complicaties, zoals verwardheid en achteruitgang in hun functioneren”, zegt Bianca Buurman. Zij is de initiatiefnemer van het ziekenhuis en bijzonder lector aan het AMC en Hogeschool van Amsterdam.

Buurman onderzoekt wat kwetsbare ouderen nodig hebben om de zorg te verbeteren. Zo bekijkt ze wat de huisarts nodig heeft om patiënten door te verwijzen, wat voor scholing verpleegkundigen nodig hebben en wat waar ouderen behoefte aan hebben als op zorg aankomt. Eerstelijnscentra kunnen volgens haar veel ondersteuning bieden aan de ouderen. Daarom wil ze dat er laagcomplexe zorg plaatsvindt in deze centra, zoals het aanleggen van een infuus. Ook moet er veel aandacht komen voor zelfredzaamheid waarbij de patiënt gestimuleerd moet worden om uit bed te komen en dagelijks te bewegen. Het buurtziekenhuis wijdt zich dan aan de medische handelingen voor de kwetbsare ouderen. 

Het ministerie van VWS gaat het project volgen. Ook Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is enthousiast. “Dit is een heel mooi initiatief dat kan bijdragen aan betere kwaliteit van de zorg aan ouderen en aan kostenreductie. Het buurtziekenhuis past in het streven van zorgverzekeraars om meer zorg over te hevelen naar de eerste lijn”, zegt ZN-woordvoerder Maike Krommendijk. 

©Nationale Zorggids