Normal_bureaucratie_papierwinkel

De samenwerking tussen huisartsen en zorgverzekeraars binnen 'Het Roer Gaat Om' (HRGO) heeft al diverse concrete verbeteringen opgeleverd. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft in een brief aan de Tweede Kamer de constructieve voortgang van het project toegelicht. Dit meldt Zorgverzekeraars Nederland. 

Sinds begin dit jaar zijn er verbeteringen doorgevoerd om de administratieve lastendruk te verminderen voor huisartsen. Diverse formulieren zijn afgeschaft, waaronder voor machtigingen, medicijnen en hulpmiddelen. Tevens is het aantal indicatoren voor de benchmark ketenzorg vermindert naar acht per aandoening. Dit moet ook tot aanzienlijk minder lasten leiden.

Zorgverzekeraars vinden het belangrijk dat er wordt gewerkt aan minder administratieve lasten. De aanpak voor het verminderen van de lasten is daarom op initiatief van ZN uitgebreid naar zes andere eerstelijnssectoren: paramedici, thuis- en wijkverpleging, mondzorg, apotheken, geboortezorg en eerstelijns ggz. Voor iedere sector is een werkgroep opgericht met als doel om in april diverse verbeteringen afgesproken te hebben. Binnen de huisartsensector zien verzekeraars met name belang in het creëren van meer transparantie over de kwaliteit in het belang van de patiënt en de huisarts. Huisartsen kunnen zo continu hun kwaliteit op peil houden.

In een brief aan de Tweede Kamer laten de zorgverzekeraars weten geen positieve houding aan te nemen tegenover het betalen van goodwill in de huisartsenzorg. Startende huisartsen hebben hierdoor hoge kosten en daarbij kan het de kwaliteit van de zorg aantasten. Daarom roept de minister zorgverzekeraars op om goodwill af te weren door bepalingen in de contracten tussen huisartsen en zorgverzekeraars op te stellen. De verzekeraars gaan de mogelijkheden hiertoe bekijken. Echter denken ze dat dergelijke afspraken er niet direct voor zorgen dat goodwill verbannen wordt, omdat het voor hen onmogelijk is om te bepalen of dat betaald is. Daarom willen zij niet alleen de verantwoordelijkheid dragen, maar moeten huisartsen en eventueel andere partijen er ook op aangesproken worden. 

©Nationale Zorggids