Normal_geld_briefgeld

Om zelfmanagement in de zorg tot een hoger niveau te brengen hebben de zorgverzekeraars samen 3 miljoen euro beschikbaar gesteld. Met de introductie van zelfmanagement kunnen mensen met een chronische aandoening zelf aan hun gezondheid werken met behulp van hun zorgverlener, omgeving en met ICT-mogelijkheden. Dat meldt Zorgvisie. 

Zorgorganisaties in de eerste lijn kunnen gebruikmaken van het beschikbare budget wanneer zij meer met zelfmanagement willen werken. Zelfmanagement doorvoeren is ingewikkeld, want het gehele zorgproces moet worden aangepast. En medewerkers moeten klaargestoomd worden voor hun nieuwe rol in het proces.

Hier ondersteunt coöperatie Zelfzorg Ondersteund (ZO!) bij, een coöperatie bestaande uit zorgverzekeraars, stichtingen en patiëntverenigingen. Samen met de zorgverzekeraar, een patiëntvertegenwoordiger en de zorgaanbieder brengt ZO! de huidige situatie van de betrokken zorginstelling in beeld en hoe deze stappen kan maken richting zelfmanagement. Het kan zijn dat er bijvoorbeeld extra middelen nodig zijn om deze stappen te maken. Organisaties kunnen dan aanspraak maken op het budget van de zorgverzekeraars.

Het bedrag is beschikbaar gesteld door ZO! en bestaat uit CZ, De Friesland Zorgverzekeraar, Menzis, ONVZ, VGZ, Zilveren Kruis, DVN, Hart&Vaatgroep, Longfonds, NPCF, Ineen, LHV, NDF en NHG.