Normal_ect27a7g_400x400

In de regio Schiedam, Vlaardingen en Maassluis zijn huisartsen en verloskundigen een online petitie gestart. De petitie dient als protest tegen de plannen van het Franciscus Vlietland, onderdeel van Franciscus Gasthuis, om de geboortezorg en kindergeneeskunde naar Rotterdam te verplaatsen. Vorige week vond er nog een overleg plaats met het ziekenhuis, de huisartsen en verloskundigen om tot overeenstemming te komen, maar dat is niet gelukt. Dit meldt RTV Rijnmond. 

Er zou nog een vervolggesprek komen. Maar voordat een uitnodiging voor dit gesprek verstuurd was, stuurde het Franciscus Gasthuis al een persbericht over het mislukken van het overleg. Deze week neemt het ziekenhuis een definitief besluit over de plannen. Tevens zal het nogmaals een gesprek aangaan met de huisartsen en verloskundigen. Tijdens de gesprekken moeten de plannen verder worden uitgewerkt.

Eind vorig jaar ontstond er ophef over de plannen van het Franciscus Gasthuis om de geboortezorg en kindergeneeskunde uit de regio te halen. Op dat moment had het nog niet gesproken met de huisartsen en verloskundigen, of met de Veiligheidsregio. Ook veel inwoners van de gemeenten Schiedam, Vlaardingen en Maassluis maken zich zorgen. Ze zijn onder andere bang dat een vrouw die moet bevallen onderweg naar het ziekenhuis in de file terechtkomt. 

Chris Oomen, directeur van zorgverzekeraar DSW, liet al eerder weten dat als de fusie betekent dat de verloskunde naar Rotterdam verplaatst, de fusie ongedaan gemaakt moet worden. Hij vindt dat de dagelijkse hulp, waar kraamzorg onder valt, in Schiedam hoort. 


©Nationale Zorggids