Normal_geld__berekening__rekenmachine__cijfers

Inwoners van de Noord-Groningse gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum die een betalingsachterstand hebben bij hun zorgverzekeraar, krijgen hulp van de Volkskredietbank Noord-Groningen. De drie gemeenten hebben geld beschikbaar gesteld voor een pilot. Daarmee kan de bank dit jaar 150 inwoners begeleidingen die een ernstig achterlopen op de betaling van hun zorgpremie. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

Op dit moment zijn er in Noord-Groningen zo'n vijfhonderd mensen waarbij de schuld op de zorgpremie snel oploopt. Bij 160 van hen is inmiddels een bronheffing opgelegd. En bronheffing wordt opgelegd wanneer iemand een premieachterstand heeft van ten minste zes maandpremies. Er wordt een bestuursrechtelijke premie geïnd door het Zorginstituut Nederland via de bronheffing. Dit houdt in dat er geld wordt ingehouden op het inkomen alvorens deze wordt uitbetaald.

De Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) Noordoost en de Volkskredietbank willen een bronheffing voor zijn door al na één maand in te grijpen. Inmiddels heeft minister Asscher van Sociale Zaken toestemming gegeven voor de pilot. De proef richt zich vooral op nieuwe uitkeringsgerechtigden die nu ineens te maken krijgen met problemen bij het betalen van hun huur, de energierekening of zorgpremie. De kredietbank schakelt begeleiders in die samen met de deelnemers op zoek gaan naar een oplossing. Ook bekijken ze samen hoe ze nieuwe problemen kunnen voorkomen. Als de pilot een succes blijkt, wordt de aanpak blijvend vervolgd.

©Nationale Zorggids