Logo_zilverenkruis_achmea_zorgverzekering

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis is klaar voor een nieuw hoofdlijnenakkoord voor medisch specialistische zorg. Het huidige akkoord loopt tot en met 2017, daarna moet er een nieuwe invulling aan gegeven worden. In het hoofdlijnenakkoord zijn afspraken gemaakt over onder andere de volumegroei, doelmatig voorschrijven van medicijnen en de invoering van veiligheidsmanagementsystemen. Dat meldt Zorgvisie. 

Steeds vaker sluiten zorgverzekeraars meerjarencontracten af met ziekenhuizen en eerstelijns zorginstanties. Zo ook Zilveren Kruis. De zorgverzekeraar heeft inmiddels met 22 ziekenhuizen meerjarenafspraken gemaakt, en verwacht in de toekomst nog meer. “Je ziet dat het karakter van de gesprekken verandert. Ze gaan steeds vaker over de kwaliteit of over de positie in de regio”, zegt directeur Zorginkoop Olivier Gerrits.

Er zou meer vaart gemaakt moeten worden met de vorming van netwerken voor laagcomplexe oncologische ingrepen, vindt Gerrits. Op dit moment blijft samenwerking vaak uit wegens de belangen van ziekenhuizen. De huidig geldende minimumnormen zijn niet voldoende om netwerken te kunnen vormen. Bovendien vindt Gerrits de toelating van dure medicijnen een belangrijk punt voor het nieuwe hoofdlijnenakkoord. Hij pleit voor meer onderzoek naar de effectiviteit van dure medicijnen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids