Normal_de_friesland_zorgverzekeraar_logo

De Friesland Zorgverzekeraar gaat de prijzen van laboratoriumonderzoeken publiceren. Ook maakt het de tarieven van de eerstelijns diagnostische zorg bekend. Naar het schijnt zijn nog niet eerder de prijzen voor labkosten voor patiënten die in behandeling zijn bij hun huisarts gepubliceerd. De zorgverzekeraar verwacht de tarieven aankomende zomer openbaar te maken. Dat meldt het Friesch Dagblad.

“Over de kosten van deze onderzoeken krijgen wij de meeste vragen. Voor andere behandelingen geldt dat we over de kosten eigenlijk geen vragen krijgen”, zegt De Friesland-woordvoerder Gerrie Riemersma tegen het Friesch Dagblad. Het gaat om prijzen van onderzoeken zoals röntgenfoto's, mri-scans en bloedonderzoeken.

Bij dergelijke onderzoeken speelt kwaliteitsverschil nauwelijks een rol, stelt Riemersma. Ook is de prijs een belangrijke factor voor patiënten die niet zeker weten of ze onderzoek willen laten uitvoeren. Als ze zien dat de kosten voor bijvoorbeeld een röntgenfoto enkele honderden euro’s zijn, dan zien ze er misschien voorlopig vanaf.

Huisarts Bart Maats vindt het een goed initiatief van de Friesland om de laboratoriumkosten bekend te maken. Wel vindt hij dat de zorgverzekeraar, net als CZ en VGZ, ook de tarieven voor ziekenhuisbehandelingen moet publiceren. De Friesland denkt daar echter anders over, omdat het de meerwaarde ervan niet in ziet voor de patiënt. “Bij ziekenhuizen heb je te maken met een wirwar aan coderingen en tarieven en soms blijkt pas tijdens een behandeling waar het om gaat”, aldus Riemersma. Pas als deze informatie begrijpelijk en toegankelijk is, dan voegt het publiceren van de ziekenhuistarieven pas echt iets toe voor de patiënt. 

Door: Redactie Nationale Zorggids