Logo_indigo-logo-ggz

Steeds vaker geven Praktijkondersteuners-GGZ (POH-GGZ) signalen af aan huisartsen en geestelijke gezondheidszorg (ggz) dat zij een drempel ervaren om met name patiënten met chronische psychische klachten te verwijzen naar de Basis GGZ. Deze patiënten kunnen het eigen risico vaak niet betalen. Hierdoor blijven zij onder behandeling bij de POH-GGZ of bij de huisarts, terwijl zij beter geholpen zijn met begeleiding door een verpleegkundig specialist of psycholoog in de Basis-ggz. Dit meldt Indigo, een organisatie die mensen met psychische problemen ondersteunt.

Het eigen risico in de ggz zorgt er nu voor dat er wachttijden ontstaan bij de POH-GGZ. Maar ook dat er teveel druk komt bij huisartsen en hun praktijkondersteuners door het vasthouden van patiënten die meer zorg nodig hebben. Door tijdig te verwijzen naar de Basis-ggz nemen de wachttijden bij zowel de POH-GGZ en Specialistische ggz af. Dit draagt niet alleen bij aan betere zorg voor patiënten maar ook aan een vermindering van de zorgkosten. Indigo blijft zich daarom hard maken bij de overheid en verzekeraars voor het afschaffen van het eigen risico voor chronische patiënten.

Doordat er niet doorverwezen wordt naar ggz-instellingen neemt de kans op klachten toe. Vorig jaar bleek uit onderzoek van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) dat volgens 72 procent van de huisartsen er meer patiënten met psychische klachten bij de huisarts komen. Ook zijn de klachten complexer geworden. Van de POH-GGZ zegt 52 procent wachttijden te hebben.

Onderzoek wijst uit dat patiënten met chronische psychische klachten laagdrempelig en goed behandeld worden in de Basis-ggz. Deze groep patiënten maakt een goed herstel door. Uit onderzoek van Indigo door professor dr. Bea Tiemens blijkt dat 88 procent van de chronische patiënten die in de Basis-ggz behandeld zijn, stabiel blijven of zelfs verbeteren. Uiteindelijk is de ervaring van de patiënten minstens zo relevant om mee te nemen.

Door: Redactie Nationale Zorggids