Normal_copyright_stockfreeimages_dokter_huisarts

Huisartsen met patiënten van 85 jaar en ouder en huisartsen in achterstandswijken krijgen vanaf 2018 een hoger inschrijftarief. Dit besluit is afkomstig van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) die huisartsen voor ouderen of patiënten in achterstandswijken wil compenseren. De meeste huisartsen zullen hier iets van merken in hun inkomen, maar niet allemaal. Dat meldt de NZa.

Deze herijking van de tarieven in de huisartsenzorg is een nieuwe stap richting een nieuw bekostigingssysteem waarin meer rekening gehouden wordt met de verschillende zorgvragen per regio. Waar de huidige tariefherijking nog uitgaat van gemaakte kosten op landelijk niveau, wil de NZa hier eigenlijk vanaf stappen en op zoek naar een alternatieve methode.

“We gaan op een andere manier naar de bekostiging kijken, omdat we zien dat ‘one size fits all’ niet langer opgaat. Een praktijk in de achterstandswijk is heel anders dan een praktijk op het platteland. Door meer rekening te houden met de patiëntenpopulatie en regionale verschillen willen we voorkomen dat de één te veel krijgt en de ander te weinig”, aldus Nza-voorzitter Marian Kaljouw. 

Door: Redactie Nationale Zorggids