Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank1

Onlangs eiste zorgverzekeraar VGZ een bedrag van 20 miljoen euro terug van revalidatiezorgverlener Ciran. Het bedrijf kwam eerder dit jaar al in opspraak omdat het zou hebben gesjoemeld met declaraties. VGZ mocht van de kantonrechter de betalingen aan Ciran stopzetten, maar in hoger beroep is dit besluit nu toch teruggedraaid en moet de zorgverzekeraar toch weer betalen. Dat meldt RTL Nieuws. 

Volgens de rechtbank heeft VGZ nog niet voldoende aangetoond dat Ciran foutief declareerde. Eerder dit jaar betaalde VGZ 7 miljoen euro niet aan uit de zorgverlener, maar moet dat nu alsnog met terugwerkende kracht doen.

Ciran heeft het hoger beroep misschien wel gewonnen, maar VGZ kan mogelijk alsnog vorderingen maken op de zorgverlener, benadrukt de rechter. De volgende stap is de zogenoemde bodemprocedure die moet uitzoeken of Ciran inderdaad fraudeerde. Waar de zorgverzekeraar in de tussentijd tegenaan loopt is dat het de 'verloren' miljoenen misschien niet terugkrijgt als blijkt dat de revalidatiezorgverlener inderdaad fraudeerde. Aan de andere kant bestaat de kans dat Ciran failliet gaat. “De belangenafweging valt in het nadeel van VGZ uit”, zegt de rechter. 

Door: Redactie Nationale Zorggids