Normal_geld__pennen__contract__afspraak

Veel zzp’ers en kleine zorgaanbieders in de wijkverpleging hebben geen contract met zorgverzekeraars omdat zij hier niet in aanmerking voor komen. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid noemt het onwenselijk dat het aandeel ongecontracteerde zorgaanbieders groeit. Daarom wil hij (meerjarige) contracten tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars stimuleren. Dat meldt het ministerie van volksgezondheid. 

De Jonge reageert hiermee op vragen die PVV-Kamerlid Fleur Agema stelt over het gesteggel tussen aanbieders van thuiszorg en zorgverzekeraar Zilveren Kruis. Thuiszorginstellingen vinden namelijk dat de verzekeraar het met zijn strenge inkoopbeleid te bont maakt. Tientallen thuiszorgaanbieders besloten daarom onlangs om Zilveren Kruis-verzekerden tijdelijk niet meer te voorzien van zorg.

Als het aan de minister ligt gaan meer organisaties meerjarencontract aan en daarom zal hij dit gaan stimuleren. Hij is van plan om voor de zomer een plan te presenteren met daarin acties die hij dan inzet om meerjarenovereenkomsten te stimuleren. Daarnaast vindt hij dat Zilveren Kruis een zorgplicht heeft en geweigerde verzekerden dus moet helpen bij de zoektocht naar een andere thuiszorgaanbieder.

Agema stelt ook vragen over het nieuwe beleid dat middels een pilot is geïntroduceerd in de gemeenten Utrecht, Zwolle, Ommen en Hardenberg. Daar werkt Zilveren Kruis nu met één voorkeursaanbieder per wijk. Agema vraagt hierover: Mag dat? Ja, zegt De Jonge, dat is toegestaan. “En kan het organiserend vermogen van de verzorging en verpleging in de wijk en de samenwerking met andere partijen zoals huisartsen en sociale wijkteams ten goede komen. Tegelijkertijd zijn klanten vrij om voor andere (voorkeurs)aanbieders in de gemeente te kiezen”, schrijft de minister. Omdat er op gemeentelijk niveau meerdere voorkeursaanbieders zijn, vindt hij niet dat de keuzevrijheid in het geding komt.

In Amsterdam, Almere en Hoogeveen-De Wolden is inmiddels een variant op de eerste pilot van start gegaan waar per wijk meerdere voorkeursaanbieders zijn aangesteld. 

Door: Redactie Nationale Zorggids