Normal_medicijnen_pillen

Dure nieuwe geneesmiddelen komen vanaf nu standaard in ‘de sluis’. Hierdoor krijgt minister Bruno Bruins de mogelijkheid om eerst met de fabrikant te onderhandelen over de zeer hoge prijs, voordat het middel vergoed wordt uit het basispakket. Patiëntenfederatie Nederland snapt dat Bruins deze maatregel neemt, maar pleit voor tijdige toegang tot medicijnen voor iedereen die dat nodig heeft. Dat meldt Patiëntenfederatie Nederland. 

“Het moet niet zo zijn dat de onderhandelingen over de prijs de toegang tot het medicijn onnodig vertragen. Dat betekent dat er op tijd moet worden gestart met de onderhandelingen over de vergoeding. Desnoods moet het ministerie de capaciteit maar vergroten om de onderhandelingen over nieuwe medicijnen te versnellen”, zegt Dianda Veldman, directeur van de Patiëntenfederatie.

De nieuwe regeling geldt overigens ook voor goedkopere medicijnen die door grote groepen mensen worden gebruikt. Als de totale kosten daarvan 40 miljoen euro per jaar of meer zijn, komen ze ook eerst in de sluis om vervolgens te onderhandelen over de prijs. 

Door: Redactie Nationale Zorggids