Normal_amsterdam-558030_960_720
Welke zorg willen we voor elkaar betalen? En welke overwegingen vinden Nederlanders daarbij belangrijk? Dat werd duidelijk tijdens de presentatie van het eindrapport van het Burgerforum ‘Keuzes in de zorg’ op 21 juni in Nieuwspoort in Den Haag. Het manifest wordt aangeboden aan de vaste Kamercommissie VWS en aan de bestuursvoorzitter van het Zorginstituut, Arnold Moerkamp. Dit meldt Zorginstituut Nederland.
 

Overwegingen van burgers

In het manifest geeft een afspiegeling van de samenleving een advies aan de overheid over het maken van de juiste keuzes bij de vergoeding van zorg. Het beschrijft welke overwegingen men belangrijk vindt, en welke zorg wel of juist niet vergoed zou moeten worden.

Wel of geen vergoeding van zorg

De deelnemers vinden het onvermijdelijk dat kosten van behandelingen een rol spelen bij beslissingen. De kosten moeten afgewogen worden tegen de baten, zo niet dan is volgens sommigen “het hek van de dam”. Ook spreekt men de medemens nadrukkelijk aan op haar eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid, zodat zorg alleen wordt gebruikt als het echt nodig is.

Ook is men kritisch over behandelingen die niet medisch noodzakelijk zijn. Om ongepast gebruik van zorg te voorkomen vindt men dat patiënten bij bepaalde aandoeningen de eerste behandelingen zelf moeten betalen, zoals bij fysiotherapie. Deelnemers zijn daarentegen sterk solidair met patiënten die getroffen worden door een ernstige ziekte.

Zorginstituut voelt zich aangesproken

Arnold Moerkamp: "Wij voelen ons als Zorginstituut aangesproken. We zullen nieuwe wegen vinden voor burgerbetrokkenheid bij onze beslissingen. Ik denk dat we vooral op vraagstukken die betrekking hebben op hóe wij tot onze beslissingen komen burgerengagement zouden kunnen organiseren. Bijvoorbeeld: hoe moet het Zorginstituut omgaan met de verhouding tussen wat een behandeling kost en wat het oplevert, hoe moet het Zorginstituut wegen of het collectief verzekeren van zorg echt noodzakelijk is of hoe moet het Zorginstituut zijn beslissingen wegen als de totale budgetimpact heel groot is."

Door: Redactie Nationale Zorggids