Normal_geld_rekenmachine

Zorgverzekeraars staan in hun recht om 20 miljoen euro terug te eisen van Ziekenhuisgroep Twente (ZGT), zegt minister Bruno Bruins van Medische Zorg. SP-Kamerleden Henk van Gerven en Maarten Hijink stelden hem vragen over de financiële problemen bij ZGT. De zorgverzekeraars krijgen nog 20 miljoen euro aan bevoorschotting terug. Dit meldt het ministerie van volksgezondheid. 

“Het is gebruikelijk dat zorgverzekeraar afspraken maken met ziekenhuizen, waarbij bevoorschotting plaatsvindt van verleende zorg, die later terugbetaald moet worden (indien er bijvoorbeeld sprake is van plafondoverschrijding). Als er geld teveel betaald is, is het logisch dat dit terugbetaald wordt”, schrijft Bruins. De SP-Kamerleden vinden dat het ziekenhuis gestraft wordt voor het leveren van noodzakelijk zorg en de hoge prijzen van geneesmiddelen.

ZGT wist al sinds 2016 dat doorbetaalde zorgdeclaraties terugbetaald moesten worden. De vordering blijkt bovendien in lijn met de gemaakte omzetafspraken en dus ook geen verrassing voor het ziekenhuis, aldus Bruins. 

Door: Redactie Nationale Zorggids