Normal_keukentafelgesprek__wmo__notitieblok

Begin juni hebben Ieder(in), VNG en de Koepeladviesraden Sociaal Domein een oproep gedaan om gemeenten voor te dragen als Koploper onafhankelijke cliëntondersteuning. Hierop kwamen bijna vijftig voordrachten binnen. Uit deze lijst zijn veertien Koplopers gekozen. Dat meldt Ieder(in). 

De Koplopers willen samen met VNG, Ieder(in) en de Koepeladviesraden Sociaal Domein het voortouw nemen om onafhankelijke cliëntondersteuning in Nederland uit te laten groeien tot een laagdrempelige voorziening. Eind september komen de Koplopers bij elkaar in een landelijke kick-off bijeenkomst.

De cliëntondersteuning is nog volop in ontwikkeling. Om die ontwikkeling een impuls te geven voert de VNG samen met Ieder(in) en de Koepel Adviesraden Sociaal Domein het project Koplopers Cliëntondersteuning uit. Kennisinstituut Movisie zal het Koplopersproject het komende jaar ondersteunen en diverse kennisproducten ontwikkelen.

De vijftien gemeenten zijn: Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde (in de toekomst verenigd in de gemeente Midden-Groningen), Meppel, Almelo, Ommen, Hardenberg, Almere, Amersfoort, Stichtse Vecht, Woerden, Amsterdam, Zaanstad, Den Haag, Deurne, Helmond, Maastricht. Ook de gemeenten Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren doen mee aan het project. 

Bij de Koplopers staat cliëntondersteuning hoog op de agenda, staat vernieuwing centraal en werken inwoners, professionals, vrijwilligers en de gemeente samen voor goede cliëntondersteuning. 

Door: Redactie Nationale Zorggids