Logo_zilverenkruis_achmea_zorgverzekering

Vanaf 2017 gaat zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea meer aandacht besteden aan terugvalpreventie bij depressiezorg. Met een nieuwe inkoopprocedure wil de verzekeraar prestatieafspraken maken over het verhogen van terugvalpreventie, blijkt uit het zorginkoopbeleid 2017. Dat meldt Zorgvisie. 

Zilveren Kruis wil de terugvalkans verkleinen door aandacht te besteden aan selectieve inkoop, ofwel prestatie-inkoop. Met de inzet van prestatie-inkoop wil Zilveren Kruis zorgaanbieders contracteren die hoogwaardige en doelmatige zorg leveren en hen de ruime geven om de prestaties te verbeteren. In mei zal duidelijk worden binnen welke kaders de organisatie de zorg gaat inkopen, waarbij de focus met name ligt op terugvalpreventie en doelmatige zorg. Dit alles voor een reële prijs. Zorgaanbieders die uiteindelijk de beste afspraken maken over de verhoging van preventie hebben voorrang tijdens de eerste inkoopronde. Al eerder heeft Zilveren Kruis gewerkt met prestatie-inkoop pilots, in onder meer kankerzorg, verslavingszorg en geboortezorg.

Jaarlijks kampen zo'n 800.000 Nederlanders met een depressie. Een op de vijf Nederlanders maakt een depressie door. 50 procent van hen heeft na een eerste depressie weer een terugval en 70 procent maakt nog een terugval mee. 

©Nationale Zorggids