Raad voor Kinderbescherming

Gemeenten bereiden zich voor op de transitie jeugdzorg, in 2015. Het Transitiebureau jeugd organiseert Kennisateliers om hun kennis te vergroten. De Raad levert een bijdrage.

Het Transitiebureau jeugd is een samenwerkingsverband van de ministeries van VWS, V&J en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Het Transitiebureau ondersteunt de transitie van de jeugdzorg naar de gemeenten, die per 1 januari 2015 zijn beslag moet krijgen.
 
Ook jeugdzorg in gedwongen kader (jeugdbescherming en jeugdreclassering) valt straks onder de regie van de gemeenten. Daardoor krijgt de Raad voor de Kinderbescherming intensief met gemeenten te maken, als een nieuwe, doorslaggevende ketenpartner.
 
Het Transitiebureau jeugd organiseert deze maand zestien kennisateliers voor beleidsmakers en bestuurders bij gemeenten. Vier van die ateliers gaan over de jeugdbescherming en jeugdreclassering. De Raad voor de Kinderbescherming verzorgt een workshop op elk van deze vier kennisateliers. Er is telkens een beleidsadviseur of jurist van het Landelijk Bureau aanwezig, samen met een vertegenwoordiger van de betreffende regio. Doel is de gemeenten bij te praten over het werk van de Raad en het gesprek te openen over de toekomstige samenwerking.
 
© Nationale Zorggids