Normal_kind_mishandeling_bed_bang_ansgst_verdriet_slapen

De troep en de stress die bedplassende kinderen veroorzaken, is mogelijk voor een groot deel verleden tijd. Onderzoekers van de Assiut University Hospital in Egypte hebben namelijk ontdekt dat een magnetische stimulatie bij kinderen het bedplassen kan voorkomen. Dat meldt NU.nl.

De onderzoekers baseren hun uitkomst op proef bij 41 patiënten met enuresis nocturna (de Latijnse benaming voor bedplassen). Deze patiënten verdeelden zij in twee groepen: de ene groep kreeg een echte magnetische stimulatie en de andere een schijnvertoning met dezelfde apparatuur. Iedere patiënt kreeg tien sessies, vijf per week. 

Een magnetische stimulator werd over de wervelkolom in de onderrug geplaatst en dat bleek te werken. Het gemiddelde van het nachtelijk bedplassen bij de groep met de echte magnetische stimulatie ging omlaag van 5,7 naar 0,3 keer per week. Bij de andere grap trad ook een verbetering op: daar ging het gemiddelde van 6,5 naar 1,8 keer per week. De onderzoekers noemen dit het placebo-effect. 

Het effect bij de groep met de echte stimulatie duurder langer voort. Na een maand plaste een kind in die groep gemiddeld één keer per week in bed, tegenover 5,2 keer per week in de groep met het placebo-effect. 

© Nationale Zorggids