Normal_hives_on_back_eczeem_huid_rug_wiki_-c_

In 2014 had vijf procent van de bevolking last van eczeem en 2,4 procent van psoriasis. Dat komt neer op 1,2 miljoen mensen met een van deze chronische huidaandoeningen. Dat meldt CBS. 

Eczeem en psoriasis zijn chronische huidaandoeningen waar veel Nederlanders mee kampen. In 2014 gaf vijf procent van de Nederlanders aan last te hebben van chronisch eczeem (ruim 830.000 mensen), en 2,4 procent van psoriasis (ruim 400.000). Dat zijn er iets meer dan tien jaar geleden. Toen kwam eczeem voor bij 4,4 procent en psoriasis bij 1,7 procent van de bevolking. Ook als rekening gehouden wordt met het hogere aandeel ouderen in de bevolking, blijft de stijging zichtbaar.

Eczeem komt het meest voor bij jonge kinderen: acht procent van de jongetjes en zes procent van de meisjes tot vier jaar had volgens de ouders in 2010-2014 eczeem. Tussen de vier en zestien jaar daalt het aandeel met eczeem, om daarna weer iets toe te nemen. Vrouwen hebben er wat vaker last van dan mannen. Psoriasis komt juist vanaf middelbare leeftijd meer voor. Bij de leeftijdsgroepen tot twintig jaar had in 2010-2014  minder dan één procent deze huidaandoening. Bij de 50- tot 55-jarigen was dat vier procent. Psoriasis komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

© Nationale Zorggids