Normal_inspectie_jeugdzorg

De Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg hebben de residentiële instelling Het Talenten-huis te Enkhuizen per 20 april 2016 onder verscherpt toezicht geplaatst. Naar het oordeel van de inspecties is de kwaliteit van de uitvoering van de jeugdhulp onvoldoende. Dat meldt Inspectie Jeugdzorg.

In januari 2016 heeft de Inspectie Jeugdzorg in het kader van haar toezicht op gezinshuizen een onaangekondigd bezoek gebracht aan gezinshuis Het Talenten-huis. Tijdens dit bezoek bleek dat Het Talenten-huis inmiddels was uitgegroeid tot een residentiële instelling met meerdere locaties. Dit maakte een bredere toetsing aan normen voor residentiële hulp noodzakelijk. Aangezien Het Talenten-huis naast jeugdhulp ook langdurige zorg biedt, werd een nieuw toezichtbezoek mede namens de Inspectie voor de Gezondheidszorg uitgevoerd.

Het Talenten-huis heeft zich in relatief korte tijd ontwikkeld van een gezinshuis tot een voorziening met meerdere locaties. De organisatie van de voorziening heeft daarmee echter geen gelijke tred gehouden. Hierdoor is een situatie ontstaan die (te) veel risico’s in zich draagt voor de jeugdigen en jong volwassenen in Het Talenten-huis.

Acute risico’s zagen de inspecties bij de crisisplaatsingen. Het Talenten-huis is hier qua kennis en kunde niet voor toegerust. Bovendien ontbreekt een veiligheidsbeleid. Direct na uitvoering van het toezicht is door de inspecties besloten dat Het Talenten-huis per direct geen crisisplaatsen meer aanbiedt. De inspecties zijn van oordeel dat de kwaliteit van de residentiële jeugdhulp van Het Talenten-huis op alle punten voldoende dient te zijn. Ten tijde van het toezicht was dit bij slechts vier van de 23 criteria het geval. Aandacht is vooral nodig voor de geconstateerde tekortkomingen op het gebied van de kwaliteit van de hulpverlening, veiligheid, cliëntpositie, organisatie en het voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De structurele tekortkomingen vormen voor de inspecties aanleiding om Het Talenten-huis onder verscherpt toezicht te stellen.

Het Talenten-huis dient concrete verbetermaatregelen te treffen voor de in het toezicht geconstateerde tekortkomingen. Tijdens het verscherpt toezicht zullen de inspecties intensief volgen of tijdig en met daadkracht passende maatregelen worden genomen die leiden tot de benodigde verbetering van de kwaliteit. De inspecties volgen de voortgang van de verbeteringen via maandelijkse rapportages door Het Talenten-huis, gesprekken met de bestuurder over de voortgang en ( on)aangekondigde toezichtbezoeken.

©Nationale Zorggids