Normal_jeugdzorg

De Hoenderloo Groep is in opspraak gekomen door een strafmaatregel. Kinderen in de jeugdzorginstelling die zich misdragen krijgen de stilzitmaatregel opgelegd, wat inhoudt dat ze urenlang in complete stilte aan de eettafel moeten zitten. Ouders klagen over kindermishandeling. Inmiddels heeft de Hoenderloo Groep aangegeven van de maatregel, die in strijd is met de wet, af te willen. Dit meldt De Stentor. 

Kinderen met ernstige gedragsproblemen, als gevolg van bijvoorbeeld autisme of trauma, komen op locatie Deelen te zitten. Dit is een JeugdzorgPlus-locatie waar kinderen op aanwijzen van de rechter terechtkomen.
“Incidenteel kan het op enkele woongroepen in Deelen voorkomen. Het is absoluut niet een interventie die passend is en waar wij als Hoenderloo Groep achter staan. Ik zit midden in het proces om dat te veranderen”, laat directeur Marlijn Lenselink weten.

Bij de stilzitmaatregel moet een kind strak zitten en met gestrekte rug voor een onbepaalde tijd aan tafel zitten. De handen dienen op de knieën te liggen en de benen moeten gesloten zijn. “Dit is een ernstige inbreuk op de bewegingsvrijheid en in strijd met de wet”, zo oordeelde een rechter in 2010, toen de maatregel bij een andere locatie van De Hoenderloo Groep aan het licht kwam. De locatie die destijds gebruikmaakte van deze straf is inmiddels gesloten. Nu blijkt dat niet de hele organisatie er vanaf ziet. 

Door: Redactie Nationale Zorggids