Normal_zwanger_zwangerschap_1
Den Haag moet een duidelijke regeling opstellen voor wat betreft het verlof of arbeidsverzuim voor het ondergaan van een vruchtbaarheidsbehandeling. Hiervoor pleit Freya, patiëntenvereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen. Dit meldt Freya. 
 
De patiëntenvereniging ziet dat werkgevers heel verschillend omgaan met werknemers die een vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaan. Waar de één alle ruimte krijgt om vrij te nemen van het werk voor de behandeling, moet een andere werknemer hier verlof voor opnemen of krijgt deze persoon geen vrij. Vruchtbaarheidsbehandelingen zijn lastig te combineren met werk, aldus Freya, omdat de afspraken voor onderzoek en behandeling moeilijk te plannen zijn. Veel patiënten moeten daarom wel vrij nemen. Freya vindt daarom dat er duidelijkheid in de regelgeving moet komen. Den Haag moet eenduidig zijn over de hoeveelheid verlof of het arbeidsverzuim wat in dit geval gehanteerd moet worden. 
 
De patiëntenvereniging heeft inmiddels al overleg gehad met Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg (D66). Van Weyenberg heeft minister Asscher (Sociale Zaken) vragen gesteld. In antwoord liet de minister weten dat hij de Sociaal Economische Raad (SER) vraagt om het verzoek om een duidelijke regeling mee te nemen in de adviesaanvraag over werk en leven/arbeid en zorg. Minister Asscher zal daarnaast een brief sturen over arbeidsverzuim en verlof bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Hierin zullen ook de knelpunten en onduidelijkheden belicht worden. 
 
© Nationale Zorggids