Normal_koffer__zorg__ziekenhuis

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Met deze week onder meer: informatie over belastingaangifte doen & zorgkosten aftrekken, het online bestellen van zware medicijnen en actie tegen marktwerking in de zorg? 

Maandag: belastingaangifte doen: welke zorgkosten mag je aftrekken?

Afgelopen maandag bereidden wij ons alvast door op het doen van de aangifte inkomstenbelasting 2018. Natuurlijk, voor veel mensen is dat zo geregeld, maar anderen moeten er goed voor zitten. Als je bijvoorbeeld zorgkosten hebt gemaakt, mag je bij de aangifte bepaalde kosten aftrekken. Hoe dat precies zit hebben we in een uitgebreid artikel voor je uiteengezet.

Dinsdag: zware medicijnen eenvoudig op web te bestellen

Iedereen kan, zonder controle van een arts, receptmedicijnen via internet kopen. Consumentenbond nam de proef op de som en bestelde receptmedicijnen als antibiotica en kankermedicijnen bij Nederlandse en buitenlandse online verkopers. En wat bleek van de twintig bestellingen, kwamen er zestien binnen. In ons land is het echter niet toegestaan om receptgeneesmiddelen te kopen zonder doktersvoorschrift.

Woensdag: medicijnen uit Verenigd Koninkrijk blijven verkrijgbaar na Brexit

Nederlandse patiënten hoeven voorlopig niet bang te zijn dat hun medicijnen uit het Verenigd Koninkrijk na een no-deal Brexit niet langer verkrijgbaar zijn. Zelfs als het land zonder duidelijke afspraken de Europese Unie verlaat, komt er een transitieregeling voor medicijnen. De soms levensreddende middelen mogen tot het einde van 2019 onder strikte voorwaarden ingevoerd worden.

Donderdag: artsen MC Zuiderzee prompt uit ziekenhuis gezet

De curator die het faillissement van MC Zuiderzee regelt, heeft twee medisch specialisten uit het ziekenhuis verbannen. De twee zouden patiënten naar hun eigen praktijk lokken. Eén van de specialisten, een kaakchirurg, heeft namelijk zijn eigen praktijk opgericht en kiest ervoor om niet mee te verhuizen naar het St Jansdal dat het ziekenhuis in Lelystad overneemt.

Vrijdag: marktwerking in de zorg is doorgeslagen, aldus De Jonge

Stof. Dat doet de uitspraken van Hugo de Jonge van Volksgezondheid opwaaien. In een interview met het Algemeen Dagblad heeft de bewindsman laten weten de marktwerking in de zorg te willen inperken. Volgens hem is het principe namelijk doorgeslagen. Als het aan hem ligt, heeft de zorg minder markt en meer samenwerking nodig. Anders houdt Nederland het niet vol. 

Door: Nationale Zorggids