anticonceptiepil kan zorgen voor depressieve gevoelens

Deze week werd bekend dat de psychische bijwerkingen van de anticonceptiepil voortaan in een gesprek met de huisarts meer aandacht krijgen. De richtlijn hiervoor is aangepast en de huisarts stelt nu ook vragen over psychische effecten van de pil. Een deel van de vrouwen ervaart namelijk psychische klachten zoals depressieve gevoelens en minder zin in seks als ze de pil gebruiken. Dit komt doordat het percentage testosteron, het hormoon dat onder andere zorgt voor gevoelens van plezier, met 60 procent daalt onder invloed van de pil. Dit meldt RTL Nieuws. 

Frank Broekmans, gynaecoloog en hoogleraar aan het UMC Utrecht (UMCU), heeft het vaak bij de hand: vrouwen die depressieve gevoelens ervaren door de pil. Hij geeft aan dat ze dit vaak pas achteraf door hebben. Als ze zijn gestopt, voelen ze zich vrolijker, aldus Broekmans.

De pil verlaagt het gehalte van het hormoon testosteron, dat zorgt voor gevoelens van plezier

Estrella Montoya, biopsycholoog en onderzoeker aan de Universiteit Utrecht, legt uit dat de hormonen in de pil (estradiol en progesteron) ook de hersenen beïnvloeden. Met name de verlaging van het testosterongehalte met 60 procent bij gebruik van de pil beïnvloedt de gemoedstoestand. Broekmans: "We weten dat dat hormoon belangrijk is voor het ervaren van plezier, je goed voelen, en ook voor het libido van de vrouw." 

Advies: ga met psychische klachten naar de huisarts

Artsen benadrukken dat een groot deel van de vrouwen géén last heeft van psychische klachten bij het gebruik van de pil en zich prima voelt. Zowel Broekmans als Montoya adviseren om over dit soort klachten te praten met de huisarts. Montoya: "Als je het weet, kun je erop letten, en samen met je huisarts naar alternatieven kijken als je je niet goed voelt door de pil. Het is heel naar als je je heel lang neerslachtig voelt, terwijl dat al die tijd leek te liggen aan het gebruik van bijvoorbeeld de pil."

Door: Nationale Zorggids