Normal_afslankpillen__medicijnen__geneesmiddelen

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer seksueel grensoverschrijdend gedrag in de zorg, babymishandeling, het nieuwe obesitasmedicijn en de ziekenhuisstaking in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: vader en moeder verdacht van zware mishandeling tweeling

Voor een vermeende mishandeling van hun babytweeling stonden een vader en moeder maandag terecht. De vader wordt ook beschuldigd van poging tot doodslag.

Dinsdag: meer meldingen van seksueel overschrijdend gedrag in de zorgsector

Meer mensen hebben afgelopen jaar gemeld dat ze seksueel grensoverschrijdend gedrag hebben meegemaakt in de zorg of in de jeugdhulp. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) kreeg 240 meldingen binnen, tegenover 180 meldingen in 2021. In welke sector gebeurt het het meest?

Woensdag: GGNet sluit deuren van HIC-klinieken in Doetinchem en Apeldoorn

Eind 2024 gaan de deuren van de HIC-kliniek van GGNet in Doetinchem dicht. In de kliniek kunnen nu nog mensen terecht die zich in een ernstige en acute psychiatrische crisis bevinden. Ook de Apeldoornse High Intensive Care-kliniek sluit de deuren. De reden voor de sluitingen lees je hier.

Donderdag: nieuw obesitasmedicijn door veel meer mensen gebruikt dan verwacht

Zorginstituut Nederland ging er vorig jaar vanuit dat ongeveer 250 mensen gebruik zouden maken van het obesitasmedicijn Saxenda dat sinds 1 maart 2022 wordt vergoed vanuit het basispakket. Maar in werkelijkheid maakten ongeveer zesduizend mensen er gebruik van. Er blijkt verwarring te zijn ontstaan over de twee leefstijlprogramma’s in combinatie met de vergoeding vanuit het basispakket.

Vrijdag: ziekenhuis staken donderdag 16 maart voor 24 uur

De staking van ziekenhuispersoneel begint op donderdag 16 maart om 08.00 uur en zal 24 uur duren, meldt vakbond FNV. Op 64 locaties van verschillende ziekenhuizen wordt die dag gewerkt alsof het een zondag is, wat betekent dat in principe alleen spoedeisende zorg doorgaat.

Door: Nationale Zorggids