Normal_geld_munt

AMSTERDAM (Novum) - Veel gemeenten verdienen geld aan de inzameling van oude kleding. Ze vragen een vergoeding voor het plaatsen van inzamelingscontainers vanwege de sterk gestegen prijzen voor textiel. Goede doelen, die tot 35 cent per opgehaalde kilo betalen, beklagen zich over de tarieven. Per jaar zijn ze nu al enkele miljoenen kwijt, schrijft de Volkskrant vrijdag.

Charitatieve kledinginzamelaars als Humana, KICI, Sam's Kledingactie en het Leger des Heils zamelen jaarlijks bijna vijftig miljoen kilo kleding in. Het Leger des Heils verzamelt per jaar zo'n 25,5 miljoen kilo in en is daarmee het grootste bedrag kwijt. De instelling betaalt in totaal ruim een miljoen euro aan ruim honderd gemeenten.

Volgens André Jansen, directeur van KICI, zoeken gemeenten door bezuinigingen nieuwe inkomsten. "Ze eisen in toenemende mate een gedeelte van de opbrengst op en dat is heel vervelend", reageert hij in de krant. "De bedragen die we moeten betalen verschillen, maar elke cent die we aan gemeenten afdragen, gaat niet naar de goede doelen die we steunen."

Kleding levert inzamelaars nu zo'n 55 tot 75 cent per kilo op. Naar schatting de helft daarvan gaat naar de gemeentekas. Omdat het inzamelen ook geld kost, blijft nog zo'n acht tot vijftien cent over voor goede doelen.

Gemeenten laten daarnaast inzamelaars tegen elkaar opbieden om een textielcontainer te mogen plaatsen. Ook commerciële partijen mengen zich vaker in de strijd om kleding. Omdat zij niets voor goede doelen willen verdienen, kunnen zij vaak een hoger bedrag bieden.