Stockfreeimages. Welzijn

AMSTERDAM (Novum) - Vele tientallen buurthuizen worden met sluiting bedreigd en zeker honderd buurthuizen zijn al gesloten. Zo is in Amsterdam en Den Haag al een derde van de traditionele wijkcentra gesloten, concludeert de Volkskrant donderdag uit een inventarisatie.

Gemeenten moeten miljoenen euro's bezuinigen en besparen daarom op de buurthuizen. Zij vragen vrijwilligers om de resterende wijkcentra overeind te houden. Het beheer, de exploitatie en het onderhoud zijn voor de vrijwilligers echter vaak te ingewikkeld, schrijft de krant.

Activiteiten zoals Engelse les en klaverjassen kunnen vaak ook in een sportkantine of een zaaltje worden gehouden, maar burgers kunnen een buurthuis niet runnen, zegt de brancheorganisatie voor welzijn en maatschappelijke dienstverlening MOgroep in de krant. Hoogleraar bestuurskunde Bas Denters zegt dat vrijwilligers dreigen te worden overvraagd. "Dat ze activiteiten overnemen, is prima voor te stellen. Maar je kunt niet ook de administratie en het secretariaat met een sierlijke boog over het hek gooien", zegt hij in de krant.

In Limburg worden volgens de vereniging van zelfstandige gemeenschapsaccomodaties Spirato 290 van de 720 centra met sluiting bedreigd. Toch zou het met het nodige werk vaak nog lukken de huizen open te houden.