Normal_copyright_stockfreeimages_ouderen_genieten_natuur_lunch_ontbijt_brunch_vrolijk_bejaarden

De woongemeenschap Hogeweyk in Weesp, een wijk waarin 152 dementerende ouderen bij elkaar wonen, staat deze week centraal in een reportage van de Amerikaanse zender CNN. In Untold Stories: Dementia Village wordt het zorgconcept gepresenteerd als de dementenzorg van de toekomst. Dat meldt het NRC.

De Hogeweyk is een wijk met 23 woningen, waarin plaats is voor 6 tot 8 bewoners. Er zijn straten, pleinen en hofjes en er zijn voorzieningen als een supermarkt, een kapper, een theater en horecagelegenheden. In de woningen kunnen patiënten met Alzheimer hun leven voortzetten zoals zij dat voor hun ziekte gewend waren. De buitenrand van De Hogeweyk bestaat uit woningen met de voordeur naar binnen gericht. Binnen deze ‘schil' hebben de bewoners volledige bewegingsvrijheid. De dagelijkse begeleiding is in handen van professionals op het gebied van zorg en welzijn.

Dementie wordt gezien als een groeiend probleem in de Westerse wereld. Naar verwachting zal het aantal patiënten met Alzheimer in 2030 zijn verdubbeld en in 2050 verdriedubbeld. Eerder kwam de dementenwijk al in het nieuws in Brazilië, Australië en Groot-Brittanië.

© Nationale Zorggids