Normal_normal_copyright_stockfreeimages_eenzaam_ouderen_bejaarde

In Amsterdam is de eerste thuiszorgorganisatie voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT) opgericht. Gay Care Amsterdam is in het leven geroepen omdat de trend dat steeds meer zorgtaken bij familie en naasten neergelegd worden problemen opleveren voor de vaak alleenstaande roze ouderen. Dit meldt Skipr. 

Veel roze ouderen hebben geen kinderen. Daarnaast kampen veel homo’s, ook op oudere leeftijd, met acceptatieproblemen van de familie. Door hun geaardheid zijn ook veel van deze mensen ooit uit kleinere gemeentes naar Amsterdam vertrokken, met als gevolg dat ze ver van hun familieleden vandaan wonen. Al deze aspecten zorgen ervoor dat mantelzorg voor deze groep ouderen een probleem is. Gay Care Amsterdam is daarom nu opgericht om aan deze behoeftes te voldoen. 
 
Daarnaast wil de nieuwe thuiszorginstelling ook aandacht schenken aan de specifieke behoeften van roze ouderen. Zij kampen vaak in zorgtehuizen met acceptatieproblemen en respect voor hun geaardheid is ook niet vanzelfsprekend. “Bij reguliere aanbieders is de aandacht voor roze ouderen weinig geïnstitutionaliseerd”, zegt directeur Jan Nieuwenhuis. “Vaak ligt het initiatief bij een enkeling. Als die vertrokken is, zakt het weer in. Ouderen weten bij ons zeker dat ze altijd met respect voor hun identiteit behandeld worden.”   
 
In de toekomst wil de thuiszorgorganisatie zich ook gaan richten op woonzorg. Ook njiet-roze ouderen zijn welkom bij Gay Care Amsterdam. Qua bedrijfsvoering wil de nieuwe instelling hetzelfde zijn als andere zorgaanbieders, en ze willen dan ook niet bestaan op subsidies. Dankzij de steun van particuliere investeerders hebben ze inmiddels een werkkapitaal van enkele tonnen bij elkaar verzameld. Op donderdag 10 april wordt de organisatie officieel gelanceerd. 
 
© Nationale Zorggids