Normal_bier_proost_alcohol_drank

Bier beschermt mogelijk de hersenen tegen aandoeningen als Alzheimer en Parkinson. Dat is de conclusie die Chinese onderzoekers trekken, meldt het AD. 

De wetenschappers ontdekten dat een bestandsdeel in hop, het hoofdingrediënt van bier, onze hersencellen beschermt tegen beschadigingen. Het gaat om het bestandsdeel Xanthohumol. Dit deel activeert nrf2-enzymen, een eiwit dat de cellen in onze hersenen beschermt tegen oxidatieve stress. Deze stress wordt in verband gebracht met aandoeningen als Alzheimer en Parkinson.

In het vakblad Journal of Agricultural and Food Chemistry beschrijven de wetenschappers de gezondheidsvoordelen van Xanthohumol. Dat het bestandsdeel het lichaam beschermt tegen tumorcellen was al langer bekend, maar nu blijken er dus nog meer voordelen te zijn.

De uitkomst van het onderzoek mag echter geen reden zijn om overmatig bier te gaan drinken, waarschuwen de wetenschappers. Een te grote inname van alcohol vergroot juist de kans op oxidatieve stress, waardoor de voordelen van Xanthohumol er niet meer zijn. Bieren met een hoog percentage hop zijn het meest 'gezond'. Aan de meeste Belgische speciaalbieren is bijvoorbeeld veel meer hop toegevoegd dan aan lagerbieren of pils.