Normal_bejaard_dementie_oud_handen_zorg_euthanasie_

Ouderen die niet meer willen leven zullen steeds vaker hun leven beëindigen door te stoppen met eten en drinken. Dat verwacht artsenorganisatie KNMG. Dit is voor iedereen boven de zestig jaar mogelijk, ook in gezonde conditie, meldt De Volkskrant. 

Volgens schattingen komt het ongeveer tussen de 600 en 2800 keer per jaar voor dat een oudere ervoor kiest om op deze manier te sterven. Dit komt vooral voor onder ouderen die euthanasie hebben aangevraagd, maar bij wie het verzoek niet is ingewilligd. Vanwege de vergrijzing en de groeiende behoefte aan zelfbeschikking, verwacht de KNMG dat deze methode toe zal nemen.

“Dit is een heel nare manier om dood te gaan als je gezond bent”, zegt longarts Petra de Jong, recent afgetreden directeur van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE). “Mensen liggen soms te gillen om water. Soms gaat het goed, maar we horen ook afgrijselijke verhalen. Mensen hebben pijnen, krampen, raken verward. Wij noemen dit de zoek-het-maar-uit-euthanasie. In onze moderne samenleving met alle technieken, is dit een barbaarse, middeleeuwse methode.”

De KNMG heeft een andere visie dan De Jong. De indruk van de KNMG is dat het stoppen met eten en drinken over het algemeen goed te doen is. Als de arts het proces goed begeleidt, kan alles zonder ondraaglijke pijn en dorst plaatsvinden. Het overlijden duurt gemiddeld dertien dagen.

© Nationale Zorggids