Logo_logo_actiz

Het probleem van te weinig personeel in verpleeghuizen is structureel, zegt brancheorganisatie ActiZ in een reactie op de FNV-enquête over de personeelsbezetting van verpleeghuizen in de zomermaanden. De structurele problemen zijn een gevolg van de toenemende vergrijzing en de krapte op de arbeidsmarkt. Volgens ActiZ moet de maatschappij investeren in voldoende en kwalitatief goed personeel voor de zorgsector. Dat meldt ActiZ.

Een combinatie van vergrijzing en minder jongeren op de arbeidsmarkt zorgt er voor dat er steeds minder kwalitatief goed personeel beschikbaar. Ouderen in verpleeghuizen hebben bovendien een complexere zorgvraag. Zij komen vaak pas in een verzorgingshuis als ze kampen met dementie of lichamelijk zware beperkingen. De brancheorganisatie ziet dat er met name in grootstedelijke gebieden onvoldoende geschikt personeel te vinden is. Daar komt bij dat hbo-opleidingen steeds minder studenten aannemen. En de beschikbare verpleegkundigen vinden de ouderenzorg vaak niet aantrekkelijk. 

ActiZ roept de politiek op om mee te helpen de problemen op te lossen. Het is vooral belangrijk dat er geïnvesteerd wordt in de arbeidsmarkt. “Als we willen dat ouderen in de laatste fase van hun leven goede zorg én aandacht krijgen, dan moeten er voldoende en goed opgeleide ‘zorgzame handen’ zijn. En dat vraagt om investeringen”, aldus ActiZ.

Om de ouderenzorg voor de beroepsgroep verpleegkundigen aantrekkelijker te maken, heeft ActiZ samen met V&VN een campagne opgezet. Op daarzitmeerachter.nl wordt het verhaal van de ouderen en ouderenzorg getoond. 

Door: Redactie Nationale Zorggids