Normal_budget_geld_bezuinigingen35

Gemeenten hebben vorig jaar bij elkaar 1,2 miljard zorggeld overgehouden, terwijl sommige gemeenten zeiden dat ze grote tekorten hadden. Linda Voortman van GroenLinks vraagt staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid om opheldering. Dat meldt de Tweede Kamer.

De gemeenten hielden over 2015 1,2 miljard aan zorggeld over, geld dat bestemd was voor de jeugdzorg en thuishulp. Maar intussen krijgen veel mensen minder zorg dan voorheen, vragen gemeenten hoge eigen bijdragen en is de jeugdzorg in bepaalde gemeenten stopgezet.

“Hoe kunnen sommige gemeenten geld overhouden terwijl andere gemeenten nu al door hun zorgbudget heen zijn?”, vraagt Voortman. Ze begrijpt dat gemeenten niet alles uitgeven omdat er nog bezuinigingen aankomen, maar dat mag volgens haar niet ten koste van de kwaliteit van zorg gaan. "Mensen die echt zorg nodig hebben, mogen die nooit mislopen doordat gemeenten verkeerd budgetteren."

Van Rijn ziet meerdere mogelijke verklaringen, maar vindt dat de gemeenten wel iets uit te leggen hebben, want "1,2 miljard is een hoop geld". Hij gaat binnenkort met gemeenten in gesprek om te achterhalen waar de grote onderlinge verschillen vandaan komen.