Normal_bejaarde_zorg_thuiszorg_eenzaam_oudere

Ondanks dat de Tweede Kamer vanaf 1 januari voor alle verpleeghuizen een bezettingsnorm wilde hebben, adviseert Zorginstituut Nederland (ZiN) hiertegen. In het nieuwste rapport van ZiN staat dat verpleeghuizen volgend jaar niet een verplichte hoeveelheid personeel hoeven aan te nemen. Reden hiervoor is dat ieder verpleeghuis anders is en de bezettingsnorm daarop aangepast moet zijn. Dat meldt NOS.

De laatste tijd is er veel te doen geweest over de onderbezetting in verpleeghuizen. Echter stelt het Zorginstituut dat dit lang niet overal zo is. Waar sommige tehuizen inderdaad dringend meer personeel nodig hebben, zouden andere tehuizen het zelfs met minder personeel kunnen doen. De gewenste norm is bovendien lastig te halen, omdat er op dit moment onvoldoende verzorgenden en verpleegkundigen beschikbaar zijn.

Patiëntenorganisaties, verpleeghuizen, verpleegkundigen en verzorgenden hadden dit jaar gezamenlijk tot een bezettingsnorm moeten komen, maar konden hierover geen overeenstemming bereiken. Het Zorginstituut heeft sindsdien de regie en wil dat alle zorgorganisaties een bezettingsnorm vaststellen voor hun eigen verpleeghuizen. Of zij hiermee akkoord gaan wordt morgen bekendgemaakt. Als de zorgorganisaties niet reageren gaat het rapport van ZiN naar staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid. 

Door: Redactie Nationale Zorggids