Normal_oudere_bejaarde_eenzaam_verdriet

Uit de vandaag gepresenteerde ‘ActiZ Benchmark Zorg 2017’ blijkt dat het gemiddelde nettoresultaat van zorgorganisaties in de ouderenzorg landelijk gezien in 2015 en 2016 verder is gedaald. De financiële positie van zorgorganisaties is verder verzwakt. Zorgorganisaties die veel wijkverpleging leveren scoren het laagst ten opzichte van organisaties die weinig tot geen wijkverpleging leveren. Zorgorganisaties zijn hierdoor niet of nauwelijks in staat geweest om te investeren in nieuw personeel en innovaties in de zorg. Dit meldt Actiz.

Door het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg is nu volop aandacht voor de noodzaak tot investeren in verpleeghuiszorg, om liefdevolle zorg aan de meest kwetsbare ouderen te kunnen leveren. Om te voldoen aan de normen voor kwaliteit in verpleeghuizen, wordt in 2018 een eerste stap gezet met een budgetverhoging van € 435 miljoen. Ook de mensen die langer thuis blijven wonen hebben aandacht nodig. Deze groep neemt de komende jaren namelijk substantieel toe. Nu krijgen zo’n 270.000 mensen zorg thuis. In 2025 zijn dit waarschijnlijk 350.000 mensen. De zorg die deze mensen nodig hebben wordt ook steeds complexer.  Die twee factoren maken dat er ook structureel moet worden geïnvesteerd in meer en goed opgeleid personeel voor de wijkverpleging. Naast verpleeghuiszorg moet er ook in de wijkverpleging de komende jaren geld bij.

Uit de ‘ActiZ Benchmark Zorg 2017’ blijkt tevens dat bij medewerkers de werkbeleving is gedaald van 7,5 naar 7,2. De daling was vooral het grootst bij de groep 25 jaar of jonger. De door hen aangegeven verbeterpunten zijn werkdruk en communicatie. Op de vraag wat ze het leukst aan hun werk vinden werd geantwoord “het werk zelf” en “het contact met de cliënten”. Van de groep mensen die de ouderenzorg verlaat, wil meer dan 60% niet meer aan de slag in deze sector.

Jacqueline Joppe, vice-voorzitter ActiZ: “Een van de grootste risico’s van het toenemende personeelstekort in de ouderenzorg is dat er minder cliënten geholpen kunnen worden, terwijl het aantal ouderen de komende jaren enorm gaat stijgen als gevolg van de vergrijzing. Andere risico’s zijn dat de werkdruk (nog) hoger wordt, het ziekteverzuim toeneemt, de kwaliteit van zorg naar beneden gaat en dat de mantelzorg te zwaar wordt belast. De komende jaren zijn, naast het behoud van medewerkers in de zorg voor ouderen, 100.000 tot 125.000 extra medewerkers nodig. Daarom werkt ActiZ landelijk en regionaal samen met betrokken partijen om het arbeidsmarktvraagstuk in de ouderenzorg aan te pakken.”

Bekijk hier de gehele ‘ActiZ Benchmark Zorg 2017’.

Door: Redactie Nationale Zorggids