Normal_whatsappimage20170630at182236

Jaarlijks worden er in Nederland zo’n 25.000 mensen het slachtoffer van een babbelende oplichter die met een zogenoemde babbeltruc de woning binnendringt. Een groot deel van die slachtoffers zijn kwetsbare senioren. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) wil het tij keren en biedt zorgorganisaties een innovatieve 360° training om te helpen de weerbaarheid van deze doelgroep te vergroten. Dat meldt het CCV. 

Een babbeltruc is allang niet meer enkel de zogenaamde bloemist die de bloemen wel even op de vaas zet, of de man die de meterstand komt opnemen. Oplichters bedenken steeds nieuwe manieren om kwetsbare ouderen om de tuin te leiden. De laatste tijd komen er bij het CCV bijvoorbeeld ook meldingen binnen van thuiszorgmedewerkers die met een een vals pasje aan de deur koen. Iets wat voor ouderen lastig op waarheid in te schatten is.

Goede voorlichting en training kunnen bijdragen aan het verkleinen van de kans om slachtoffer te worden van een babbeltruc. Het CCV ontwikkelde hiervoor een innovatieve training. Met behulp van een 360° video, ervaren senioren via een virtual reality-bril hoe een oplichter te werk gaat en wat te doen om dit te voorkomen.

Zorgorganisaties die in aanmerking willen komen voor de training kunnen mailen naar info@hetccv.nl. De eerste tien organisaties krijgen de training gratis aangeboden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids