Logo_logo_igj_inspectie_gezondheidszorg_en_jeugd

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd vindt dat De Herbergier in Gees, een kleinschalige zorginstelling voor mensen met dementie, niet voldoet aan de eisen. Van de zestien punten waarop de instelling is onderzocht, zijn er drie zware onvoldoendes uit de bus gerold. De problemen zitten vooral in de zorg die onvoldoende is afgestemd op de wensen, behoeften en mogelijkheden van de bewoners. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. 

Dat er niet-passende zorg wordt verleend, heeft deels te maken met het personeel. Zij hebben niet de kennis en kunde om de juiste zorg aan mensen met dementie te verlenen. Bovendien ontbreken de benodigde zorgverleners. “Het gaat om psychogeriatrische zorg, maar er wordt geen beroep gedaan op een specialist ouderengeneeskunde of een ouderenpsycholoog”, concludeert de IGJ.

Ook de leidinggevenden van de instellingen worden niet ontzien. Ze geven hun personeelsleden geen ruimte om te leren en er is geen systeem die de kwaliteit van de zorg waarborgt. Bij fouten en problemen volgt geen analyse, waardoor verbetering niet mogelijk is. Personeelsleden hadden er in 2016 al genoeg van en lichtten de inspectie hierover in. Nu De Herbergier in Gees weer in het vizier van IGJ is, heeft het een halfjaar gekregen om de problemen op te lossen.

De Drie Notenboomen, waar De Herbergier onderdeel van is, heeft 41 kleinschalige zorginstellingen verspreid door Nederland. 

Door: Redactie Nationale Zorggids