Heupairbag vangt klap op voor ouderen: minder fracturen na een val

Ouderen kunnen zich bij een val flink bezeren. Het komt meer dan eens voor dat de klap een heup- of bekkenfractuur veroorzaakt. Het dragen van een heupairbag kan dit risico aanzienlijk verkleinen. Dit meldt het LUMC. 

De heupairbags worden binnen de zorginstelling voornamelijk ingezet bij bewoners die een hoog risico hebben om te vallen. Het is een onderdeel van een brede aanpak gericht op het voorkomen van vallen en de gevolgen daarvan. Ouderen kunnen het hulpmiddel onder hun kleding dragen. In de airbag zijn zes sensoren opgenomen die iedere beweging van de drager monitoren. Bij een val kan daardoor precies worden gemeten wanneer en hoe hard iemand de grond raakt. Vlak voor het moment van impact wordt een klein luchtkussen opgeblazen dat de klap opvangt. Ook wordt er automatisch een signaal verzonden naar de zorgverlener.    

Daling

Sinds de toepassing van het hulpmiddel daalde het aantal heup- en bekkenfracturen onder de onderzochte groep ouderen met 45 procent. Daar tegenover staat slechts een daling van 12 procent van het aantal valpartijen in dezelfde periode. Deze resultaten kunnen erop wijzen dat ouderen - die voor langdurige zorg in instellingen verblijven - dankzij het dragen van een heupairbag minder risico lopen op een heup- of bekkenfractuur. Deze stelling wordt in de nabije toekomst getoetst in een klinische vervolgstudie.”

Door: Nationale Zorggids
Beeld: LUMC