Normal_medical-concept-with-doctor-stethoscope-and-heart-2021-08-31-15-59-20-utc-min__1_

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer de Amsterdamse wachttijden voor thuiszorg, toeslagenaffaire, huisartsen en het zorgakkoord en een dodelijk incident in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: gemiddeld wachttijd thuiszorg Amsterdam is 9,4 maanden

De wachtlijst voor huishoudelijke hulp in de gemeente Amsterdam blijft maar groeien. Zeker 1.700 Amsterdammers wachten op de noodzakelijke hulp in het huishouden en dat baart Shula Rijxman, wethouder Zorg, grote zorgen. Cliënten die per direct hulp in huis nodig hebben, krijgen die zorg vaak niet.

Dinsdag: toeslagenaffaire vergrootte kans op kinderbeschermingsmaatregel niet

Gedupeerden van de kinderopvangtoeslagenaffaire hadden een grotere kans dat een kind onder toezicht of voogdij werd geplaatst dan niet-gedupeerden, maar dat was ook al zo in het jaar voordat ze gedupeerd raakten. Het verschil werd na de dupering niet groter, en blijkt vooral te maken te hebben met kenmerken waarop gezinnen van gedupeerden verschillen van niet-gedupeerde gezinnen.

Woensdag: juristen raden huisartsen aan om zorgakkoord alsnog niet te ondertekenen

Juristen hebben huisartsen gewaarschuwd om het Integraal Zorgakkoord niet te ondertekenen. Huisartsen zullen dan op sommige vlakken te maken hebben met een wurgcontract, zo luidt de boodschap. De werkdruk zal door het IZA niet afnemen en wellicht juist toenemen.

Donderdag: 81-jarige vrouw verdacht van dodelijke ruzie Jeroen Bosch Ziekenhuis

Een vrouw van 81 wordt ervan verdacht verantwoordelijk te zijn voor de dood van een 78-jarige vrouw in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. De twee vrouwen kregen in de nacht van woensdag op donderdag een handgemeen. De aanleiding is niet bekend. Bij de ruzie viel het slachtoffer uit haar ziekenhuisbed op de grond. Daarna bleek dat ze was overleden.

Vrijdag: risico op ernstige hartproblemen bij gebruik medicijn lymfklierkanker

Ibrutinib (Imbruvica) verhoogt het risico op ernstige hartritmestoornissen en hartfalen. De hartproblemen kunnen dodelijk zijn en komen vaker voor bij bepaalde patiëntengroepen. Het CBG adviseert artsen daarom de hartfunctie van patiënten te controleren voor en tijdens de behandeling met Imbruvica.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky