Normal_asian-female-doctor-walking-through-busy-emergency-2022-11-09-01-52-11-utc

Op zaterdagmiddag komt de 92-jarige Willy uit Eindhoven binnen op de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Catherina Ziekenhuis. De zorgprofessionals moeten een bloederige wond op haar onderbeen hechten na een heftige val. Maar eerst moet het verband verwijderd worden, een handeling waar ze erg van schrikt. Gelukkig is haar zoon bij haar: "Moet je zien wat een zorg. Je kunt niet beter af zijn dan hier.” Dit meldt Eindhovense Dagblad.

 

Willy is een van de vele ouderen die terecht komen op de SEH na een val. Zo werden er in 2021 ruim 100.000 65-plusser opgenomen om deze reden. "Door de vergrijzing neemt het aantal ouderen toe, dat merken we natuurlijk ook bij onze Spoedeisende Hulp", zeggen SEH-arts Fraukje Eshuis en SEH-verpleegkundige Kris Derks.

De spoedzorg staat net als de rest van de zorgsector onder zware druk. Toch blijft de politiek spoedposten schrappen en moet het VUmc in Amsterdam zijn SEH in de avond en nacht moet sluiten vanwege personeelstekorten. In gemeente Eindhoven is het Catharine Ziekenhuis zelfs de enige plek met een 24/7 spoedpost.

Extra zorg

Voor het Catharine en andere ziekenhuizen is het ook belangrijk hoe Den Haag reageert op de brandbrief van Brabantse zorgbestuurders tegen bezuinigingen op ouderenzorg. Zonder thuis- en verpleeghuiszorg komen ouderen sneller op de SEH en moeten ze onnodig lang in het ziekenhuis worden verzorgd. Volgens het RIVM zal het aantal 85-plussers dat het SEH bezoekt sowieso verdubbelen.

Kwetsbaar

Nu moet het SEH-team nog zorgen voor Willy. Zij en haar man waren beide gevallen tijdens een bezoek aan het restaurant in het Eindhovense zorgcentrum waar ze wonen, waar Willy net iets ongelukkiger viel. Mensen krijgen op hogere leeftijd namelijk een dunnere huid en slikken vaak bloedverdunners, waar haar val een slagaderlijke bloeding in haar been heeft veroorzaakt.

Wanneer de ambulancemedewerkers willen vertrekken, bedankt Ad ze nog snel. "Mijn vrouw was door de val even helemaal de kluts kwijt. Maar dankzij jullie kwam ze tijdens de rit weer tot leven."

Terwijl een arts-assistent Willy verdooft en begint te hechten, houdt een verpleegkundige rustig haar hand vast. Tijdens het hechten komt de zoon snel binnen. Hij rijdt zijn ouders weer naar huis na de behandeling. "Mijn moeder moet komende week nog een keer terug voor controle. Maar op zich gaat alles nu goed", zegt hij de dag erna tegen het ED.

Door: Nationale Zorggids / Marian van Reesch