Logo_jeugdzorg_nederland

De uitkeringsinstantie UWV heeft de verwachting uitgesproken dat er 5.100 tot 8.700 banen zullen verdwijnen in de jeugdzorg op een totaal van zo’n 30 duizend. De ontslagen zijn een gevolg van de kabinetsbezuinigingen die gepaard gaan met de overheveling van de jeugdzorg van de provincies naar de gemeenten. Dat meldt de Volkskrant.

Het budget van de jeugdzorginstellingen zal tot 2017 zeker met vijftien procent worden gekort.  Daarnaast worden de gemeenten vanaf 2015 verantwoordelijk voor het aansturen van de jeugdzorg. De jeugdzorgsector maakt zich vooral zorgen over het tempo waarmee het nieuwe beleid wordt ingevoerd.

Volgens een woordvoerder van Jeugdzorg Nederland leidt dit tot onzekerheid. 'Jeugdzorginstellingen weten zeker dat de financiering door de provincies per 31 december wordt stopgezet', zegt Stijn Verbruggen van Jeugdzorg Nederland. 'Maar nog vrijwel nergens hebben gemeenten een contract gesloten met een jeugdzorginstelling voor het nieuwe jaar.' Zolang gemeenten nog geen besluit hebben genomen over de inkoop van zorg, weten medewerkers van jeugdinstellingen niet of ze vanaf 1 januari 2015 nog werk hebben.

De instellingen moeten uiterlijk op 1 juli weten hoeveel werk ze in 2015 hebben. Dan moeten de gemeenten hun jeugdzorg hebben ingekocht. Jeugdzorg Nederland zegt eraan te twijfelen of gemeenten deze deadline gaan halen.

© Nationale Zorggids