Normal_leeg_bord

Volwassenen eten bijna alles op dat op hun bord ligt. Gemiddeld eten zij bijna 92 procent van hun bord leeg, terwijl kinderen niet verder komen dan 59 procent. Dit werd onderzocht door Amerikaanse onderzoekers van de Cornell University in de staat New York, zo meldt Nu.nl.

De wetenschappers lieten 1179 mensen uit acht verschillende landen, waaronder Nederland, zelf hun maaltijd opscheppen. Vervolgens bekeken ze hoeveel de proefpersonen daarvan opaten onder verschillende omstandigheden. De volwassen proefpersonen aten bijna alles op wat ze hadden opgeschept; hun bord werd voor 91,7 procent leeg gegeten. Van maaltijden wordt meer opgegeten (92,8 procent)  dan van snacks (76,1 procent). Wanneer ze niet afgeleid worden tijdens het eten, wordt de maaltijd zelfs voor 97,1 procent opgegeten. Bij afleiding werd slechts 88,8 procent van het voedsel opgegeten. De onderzoekers stellen dat mensen die willen afvallen er goed aan doen om niet te veel op te scheppen, want alles gaat op.

Volwassenen eten hun bord leeg omdat ze van tevoren goed kunnen inschatten hoeveel ze willen eten, denken de onderzoekers. Kinderen blijken hier minder goed in: uit een analyse van 326 proefpersonen onder de 18 jaar bleek dat zij gemiddeld maar 59 procent van hun maaltijd opeten. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in International Journal of Obesity.

© Nationale Zorggids