Normal_ballon

De jeugd in Nederland is er al een tijdje achter dat ze high kunnen worden door via slagroompatronen lachgas te inhaleren. Gedragsdeskundige Kees van Overveld vreest dat dit een opstapje is naar het gebruik van softdrugs. Dat meldt Metro.

Van Overveld liep een avond mee met twee wijkagenten. Hij zag dat er op straat genoeg patronen lagen die de jeugd vermoedelijk heeft gebruikt om kort high te worden. "De wijkagenten signaleren steeds vaker slagroompatronen. Het gaat om kinderen vanaf elf jaar en ouder die ze gebruiken voor het lachgas dat erin zit”, zegt Overveld.

De jeugd spuit via de slagroompatronen het lachgas in een ballon. Door in- en uit te ademen in de ballon, ontstaat er iets minder dan een minuut een zuurstoftekort in de hersenen. Na het inhaleren voelen ze zich lacherig, hebben ze tintelende handen en muziek en andere geluiden komen bij hen op een andere manier binnen. Door het zuurstoftekort is het mogelijk dat een gebruiker flauw valt en dat kan leiden tot ongelukkige valpartijen.

Van Overveld: "De wijkagenten zeggen dat de kinderen de patronen een leuk experiment vinden. Ze krijgen een high gevoel van het lachgas en zo worden ze volgens hen getriggerd om te zoeken naar langere momenten om dat gevoel te krijgen. In hun ogen zal dat waarschijnlijk softdrugs zijn waar ze naar op zoek gaan." 

Uit onderzoek van het Trimbos Instituut blijkt dat het gebruik van lachgas genoeg risico's met zich meebrengt voor de geestelijke gezondheid. Er kan onder andere misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid ontstaan. 

© Nationale Zorggids