Normal_zwanger__zwangerschap

In de regio Twente hebben eerstelijns verloskundigen meer verantwoordelijkheden gekregen in de begeleiding van de zwangere vrouw. Niet het ziekenhuis, maar de verloskundige mag bij een zwangerschap van 41 weken thuis de vliezen breken. Zo krijgen vrouwen meer keuzevrijheid om thuis te kunnen bevallen. Dit meldt RTL Nieuws. 

Voor september mocht alleen het ziekenhuis een bevalling opwekken middels een ballonnetje, maar dat is in Twente sinds kort anders. De verloskundigen hebben niet de intentie om thuisbevallingen te promoten, maar de vrouw de keuze te geven om thuis te kunnen bevallen bij een langere zwangerschapsduur.

Te veel nieuwe gezichten

“We willen dat de ervaring van de cliënt hier beter van wordt. We horen soms van vrouwen dat ze in het ziekenhuis te veel nieuwe gezichten zien tijdens de bevalling, terwijl ze het juist fijn vinden om één vertrouwd persoon erbij te hebben”, legt verloskundige Myrthe Bijsterbosch uit.

Verhoogd risico

Vrouwen met onder meer een verhoogd risico op zwangerschapsvergiftiging en vrouwen met een hoge bloeddruk of zwangerschapsdiabetes moeten voor een inleiding van de bevalling wel naar het ziekenhuis. Dat blijft ook zo bij baby’s met een groeiachterstand.

De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie hoopt dat veiligheid voorop blijft staan. Medische interventie wordt in Nederland soms als iets negatiefs gezien, “dat is de grootste flauwekul”.

Door: Nationale Zorggids