Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank1

In de eerst helft van 2015 zijn er 80 procent meer rechtszaken geweest over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) dan eerder. Waar vóór de invoering van de wet nog gemiddeld 550 mensen per halfjaar naar de rechter stapte omdat zij een conflict hadden met hun gemeente over een zorgvergoeding, waren dat in het eerste halfjaar van dit jaar duizend mensen. Dit meldt Binnenlands Bestuur. 

Dit heeft de Raad voor de rechtspraak laten weten. Sinds de rijksoverheid de verantwoordelijkheid voor het regelen van zorg en hulp die mensen nodig hebben om zelfstandig te kunnen blijven wonen over heeft geheveld naar de gemeenten, zijn er veel conflicten ontstaan. Zo hebben inwoners conflicten met de gemeente over aanpassingen die in woningen uitgevoerd moeten worden, de vergoeding van taxivervoer voor gehandicapten en de aanschaf van hulpmiddelen. 
 
Volgens de wet moeten gemeenten goed overleggen met de inwoners om te bepalen wat de persoonlijke situatie is. Pas als de persoonlijke situatie duidelijk is, kan er bepaald worden of een bepaalde vergoeding wel of niet uitgekeerd wordt. Volgens de Raad voor de rechtspraak gebeurt dat lang niet altijd.
 
© Nationale Zorggids