Normal_ouderen_geld_pensioen

Ouderen vragen vaak geen huur- of zorgtoeslag aan omdat ze niet weten dat ze voor toeslagen in aanmerking komen, of ze vinden de aanvraagprocedure te ingewikkeld. Hierdoor lopen ouderen tientallen of soms honderden euro's per jaar mis. Ouderenorganisatie KBO-PCOB vindt dat het kabinet ouderen actiever moeten wijzen op toeslagen, want juist de mensen met een klein pensioen kunnen hierdoor geld besparen. Dat meldt RTL Nieuws.

Ouderen die het geld hard nodig hebben, profiteren nu niet van de mogelijkheden. De zorgtoeslag bijvoorbeeld gaat volgend jaar omhoog, een maatregel bedoeld om de koopkracht van ouderen te verbeteren. Vrijwilliger bij de ouderenorganisatie Jos Elbers helpt mensen bij het invullen van belastingaangifte, en dat is nodig want het is voor ouderen vaak niet even duidelijk wat er moet gebeuren. Elbers geeft toe dat het ook niet gemakkelijk is, omdat regels voor het krijgen van toeslagen ieder jaar weer anders zijn. Soms voldoet een oudere wel aan de regels en soms niet. Daardoor lopen gepensioneerden zelfs honderden euro’s per maand mis.

Ook de PvdA en GroenLinks vinden dat er betere informatievoorziening moet komen voor ouderen. Bovendien moet het systeem simpeler gemaakt worden. Waar mogelijk moet de Belastingdienst toeslagen automatisch verstrekken. KBO-PCOB pleit tevens voor actieve informatieverstrekking, en wil bovendien dat maatregelen die ouderen financieel kwetsbaar maken worden geschrapt, aldus de organisatie op de website. De ouderenkorting zou structureel verhoogd moeten worden en bovenal moeten de toeslagen meer aandacht krijgen. De ouderenorganisaties willen daar graag bij ondersteunen.

Door: Redactie Nationale Zorggids